(+420) 222 242 342
Menu

Novinky

Investice do bytu jako nástroj proti znehodnocení peněz?

10. 09. 2021

Řada ekonomů začíná varovat před nastupující inflací vinou masivního tištění peněz. A to nejen v eurozoně, ale i v USA. Většina států totiž v rámci boje s covidovou pandemií postupovala víceméně stejně – masivním utrácením. V březnu 2021 navíc objem nových hypotečních úvěrů vzrostl o 10,2 miliardy (ve srovnání s únorem 21), a to na 32,7 miliard.

Provozovatel serveru HomePortal.cz hlásí, že přibližně nadpoloviční většina zájemců kupuje nyní nemovitost za účelem investice, přičemž menší půlka jako vlastní bydlení. Aktuálně je tak enormní zájem o jakoukoliv nemovitost, která se objevuje na trhu.

Zájem je nejen o rezidenční bydlení (byty či domy), ale i rekreační nemovitosti (u nás tolik oblíbené chalupy). Za rozvoj prodeje rekreačních nemovitostí pak logicky může pandemie, kvůli které lidé preferují jezdit v rámci ČR tzv. „do vlastního“. Často není neobvyklé, že se na rekreační nemovitost složí celá širší rodina, která bude objekt využívat.

Většina aktuálně kupujících ale nepatří mezi „kvalifikované“ investory, kteří by měli vše důkladně propočítáno (návratnost, roční výnos apod.). Jsou to spíše „laikové“, kteří jdou se současným trendem. Často to jsou také rodiče, kteří kupují menší bytové jednotky, jako startovací bydlení pro své děti s tím, že později, až děti z menšího bytu odejdou, budou byt pronajímat. Velkým trendem v tomto směru vidíme prodej nemovitostí v okolí velkých krajských měst, tj. okolí Prahy, Brna, Plzně atd.

Jedním z faktorů aktuálního zájmu o nemovitosti je určitě i nejistota ohledně budoucího vývoje inflace a také nízké úrokové sazby hypoték (převážná část lidí kupuje nemovitosti na hypotéku). Lidé chtějí uložit peníze do něčeho „jistého“, aby jim volné prostředky neležely pouze na běžném účtu.

Dalším viníkem pak je, že se prostě málo staví. Poptávka tak významně převyšuje nabídku a žene ceny nových i starších nemovitostí do nepředvídatelných výšin. Vedle toho vnímáme obavu z dalšího růstu cen jako pozitivní motivaci lidí investovat do nemovitostí. Lidi též celkově využívají příznivé situace z hlediska financování k investici do nemovitostí, kdy banky drží nízkou úrokovou sazbu hypotečních úvěrů. Díky tomu lidé přemýšlí nad koupí nemovitosti, a to jak pro vlastní bydlení, tak i na případnou dlouhodobou investici.

Archiv novinek
Warehouse distribution centre

Český trh průmyslových nemovitostí může díky automotive opět růst

29. 04. 2024

Soutěž Kanceláře roku: Prodlužujeme registrace do 30. dubna 2024

15. 04. 2024
Veselé Velikonoce 2024

Veselé Velikonoce 2024

28. 03. 2024
Radek Procházka
Managing Partner
#

Domluvit schůzku

Stavte se u nás na kávu nebo nám zanechejte Vaše číslo
a my se rádi ozveme ve Vámi preferovaný čas.

    Kontaktujte mě
    ×
    Kontaktní formulář